ru uk

Золото і гроші

Золото на століття? Вся правда про золото!

Підписатися на оновлення:rss2email

Підписатися на оновлення:feed

Прогноз курсу гривні за 2012-й рік

Прогноз курсу гривні, перспективи української валюти

Прогнози курсу гривні на 2012-2013 рік

Валютний ажіотаж проходить

За офіційними даними Нацбанку, чиста купівля населенням валюти в листопаді склала понад півтора мільярда доларів. Якщо порівнювати з минулим місяцем, то обсяг знизився майже на 30%. Зменшилася і кількість угод на міжбанку. За даними НБУ, обсяг операцій з іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку знизився майже на 800 мільйонів гривень. При цьому в одному з недавніх інтерв'ю голова Нацбанку Сергій Арбузов заявив, що в осяжному майбутньому НБУ не має наміру змінювати принципи курсової політики.

Прогноз курсу гривні за даними: Комсомольская правда

10.12.2012


Скоро може бути і 8.10

Курс впав до 8.25 грн/дол, експерти вважають, що скоро може бути і 8.1. Аналітик МЦПІ Олександр Жолудь пояснює подорожчання долара тим, що у нас росте зовнішньоторговельний дефіцит бюджету, в першу чергу через високі ціни на газ, на його покриття не вистачає надходжень валюти, витрачаються резерви НБУ, тому гривня слабшає, і до кінця року може опуститися до 8.40 грн/дол. МВФ пропонує нам ввести плаваючий курс гривні, тобто залежний від попиту і пропозиції на ринку, при цьому Нацбанк продавати валюту не зможе, як зараз. Але пускатися в плавання треба поступово, Росія це робила 5 років, поки привчила населення не боятися коливань курсу рубля, — Говорить Жолудь. — Адже гривня стане періодично дешевшати і дорожчати на 25-30% (2-3 грн, а це точно викличе паніку непідготовлених вкладників. Але плаваючий курс вигідний державі: люди зрозуміють, що зберігати заощадження в чужій валюті безглуздо. Втім, в уряді, за нашими даними, проти плавання — мовляв, це може вдарити по кишенях простих українців.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко вважає, що як тільки президент підпише закон про продаж експортерами частини валютної виручки державі, прийнятий Верховною Радою 6 - го листопада, курс піде вниз — аж до 8.10. За оцінками експерта, йдеться про додаткові $2.3 млрд — валюта піде на погашення зовнішнього боргу, насамперед МВФ і її зможуть купити імпортери (той же Нафтогаз). Зараз навколо цього закону йде підкилимна боротьба. Але навіть якщо він і не набуде чинності, Нацбанк завжди зможе обвалити долар до 8 грн за рахунок резервів.

У самому Нацбанку коментують ситуацію скупо, в його прес-службі нам відповіли, що виступи голови НБУ Сергія Арбузова або когось із заступників з приводу курсу гривні поки не плануються. Лише керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький заявив, що Нацбанк дотримується режиму «керованого плавання» курсу: Він не фіксований, але ми не будемо форсувати перехід до вільного плавання. Я не бачу підстав для хвилювань. Увечері ж НБУ вийшов на міжбанк з курсом 7.99 грн на купівлю та 8.05 на продаж.

Нагадаємо, вчора вранці долар на міжбанку продовжив рости — з 8.32 грн він піднявся до 8.35, але вже до обіду впав до 8.25. Нацбанк із пропозицією валюти так і не вийшов, але ринок сам відрегулював попит-пропозицію. Як стверджує заступник голови правління банку Фінанси і кредит Ігор Львов, населення поки не драматизує ситуацію: Вже обпеклися в 2008-му, коли скуповували долари по 10 грн, а потім продавали по 8. Найближчим часом курс трохи впаде.

Прогноз курсу гривні за даними: Сегодня

15.11.2012


Черговий прогноз знецінення гривні

Гривня знеціниться до кінця року. Про це на конференції в Лондоні повідомив директор аналітичної групи Fitch по суверенних емітентах Чарльз Севіль, передає Bloomberg. За його словами, впевненість у стабільності української валюти достатньо слабка, і в країні чиниться тиск на валюту. Тим не менш, падіння на рівні 2008 р., прогнозує аналітик, не буде. Гривня, яка знизилася на 1.2% до долара в 2012 р., впала майже на 35% в IV кварталі 2008 р. — у розпал світової економічної кризи. Fitch продовжить стежити за тим, як Україна буде задовольняти свої потреби у фінансуванні в 2013 р., а також за співпрацею України з Міжнародним валютним фондом, додав Севіль.

Прогноз знецінення гривні у 2012-му році за даними: Fitch

10.10.2012


Гривня продовжить знецінюватися

Зараз серед багатьох економістів популярні розмови про знецінення української валюти. Підставами для девальвації гривні є негативний баланс зовнішньої торгівлі і необхідність стимулювання зростання експорту за допомогою зниження частки гривневих витрат в експортно орієнтованих галузях економіки, — вважає Віктор Лукашук партнер консалтингової компанії Делойт. На його думку, рівень знецінення нацвалюти до кінця року може скласти 15-35% від нинішнього курсу (тобто приблизно 9,34-10,96 грн/дол) в залежності від того, як будуть діяти НБУ і уряд. Правда, останній прогноз Міжнародного валютного фонду більш оптимістичний: в поточному році гривня впаде до 8,41 грн/дол, а в наступному — до 9,18 грн/дол. За словами голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, очолювана ним структура закладає в своїх розрахунках на 2013 рік курс гривні на рівні 8,30 грн/дол.

Прогноз знецінення української гривні за даними: Контракти

13.09.2012


Гривня буде стабільною

Після парламентських виборів в Україні банківська система країни зіткнеться з дуже обмеженою ліквідністю. Таку думку сьогодні під час онлайн-конференції на порталі РБК-Україна висловив глава українського Unicredit Bank (Укрсоцбанк), голова ради Незалежної асоціації банків України Борис Тимонькін. Її (гривні) не буде (після парламентських виборів). Гривні вже зараз граничний дефіцит: залишки на коррахунках - 15 мільярдів гривень при підвищених обов'язкових резервах. Тобто вільної гривні для спекуляцій сьогодні немає. Як я розумію, до кінця року її теж не буде. Далі йде причинно-наслідковий зв'язок: якщо немає вільної гривні, то немає і потужного чинника тиску на її курс, — сказав він. За його словами, різких коливань курсу гривні не очікується. Коли ви чуєте страшні прогнози типу 9, 10, 12 (гривень за долар) — то це нісенітниця. Позитивний фінансовий рахунок, під вибори ще грошей додадуть. І головне — що немає ситуації 2010 року, коли десятки мільярдів гривень рефінансування вивалювалися на міжбанківський ринок і далі починали тиснути на курс. Сьогодні тиск якщо є, то викликається тільки громадянами, частина яких переводять гривні в долари, — зазначив Тимонькін.

Нагадаємо, директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова заявила, що у вітчизняних банків достатньо гривневої ліквідності, щоб нормально функціонувати.

Відзначимо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров неодноразово виключав можливість знецінення гривні.

Прогноз стабільного курсу гривні за даними: Gazeta.ua

13.08.2012


Після виборів гривню відпустять у вільне плавання

Курс долара в Україні, швидше за все, почне рости восени 2012 року і в результаті може досягти рівня 9-10 гривень. Економічно обґрунтованим курс в 9-10 грн за долар назвали фахівці компанії Dragon Capital. Не всі економісти вважають, що курс буде таким, але практично всі впевнені в падінні української валюти після парламентських виборів. Зокрема, економіст Василь Юрчишин з Центру Разумкова вважає, що обмінний курс восени може скласти 8,3-8,4 гривні за долар. У той же час, кажучи про курс української валюти, економісти відзначили, що зараз він стримується Нацбанком, але навряд чи ця тенденція продовжиться восени. На курс гривні тисне загальна ситуація в країні. Економіка зупинила своє зростання і не дає більше ресурсів для наповнення держбюджету. А в держбюджету дуже роздута соціальна частина — це передвиборний хід. Уряд розуміє, що треба виконувати обіцянки, але грошей на це немає, тому Нацбанк запускає в обіг емісійну гривню, яка нічим не підкріплена. Однак навіть це не дає стабільності національної валюти — всього за пару місяців гривня виросла з 7,96 грн за долар до 8,1 грн за долар — зазначив експерт Центру Разумкова Павло Розенко. Після виборів (гривню — ред.) Відпустять у вільне плавання, адже різка девальвація погано відіб'ється на настроях виборців — вважає він.

Прогноз курсу української гривні на 2012 рік за матеріалами: Главред

16.07.2012


Українці масово забирають з банків депозити

Головна причина — це очікування девальвації. Поки паніки немає, але вже незрозуміло, куди рухатися далі — це вичікувальний період, — вважає старший аналітик ІК Трійка Діалог Україна Євген Гребенюк. Олександр Охрименко вважає, що ці кошти зараз виводяться з України через зрослі політичні ризики в країні.

Довіра населення до банківської системи знову знизилося. У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6550 млн грн. Учасники ринку пояснюють припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні, пише Комерсант-України.

Українцям пропонують вкладати гроші у валютні держоблігації. Це питання до Нацбанку. Він почав відпускати курс гривні, і долар відразу ж почав рости на готівковому ринку, тому ніхто не несе в банки гривню. Всі бояться майбутньої девальвації і думають, що вона вже почалася. Йде відтік депозитів, оскільки населення не розуміє, що буде з курсом, і вкладає гроші в нерухомість і товари, тому що боїться зростання цін, — пояснив голова правління одного з великих банків.

Незважаючи на зростання курсу долара, населення не поспішало нести кошти на валютні депозити — їх обсяг скоротився в травні на 205 млн грн. І це при тому, що за травень населення купило у банків іноземної валюти на 1,88 млрд дол Головна причина — це очікування девальвації. Поки паніки немає, але вже незрозуміло, куди рухатися далі — це вичікувальний період, — вважає старший аналітик ІК Трійка Діалог Україна Євген Гребенюк. Такі побоювання змусили підприємства скоротити валютну заборгованість у травні на 5,2 млрд грн. Банки всіма способами мотивують своїх клієнтів конвертувати валютні кредити в гривневі, тому що побоюються високих валютних ризиків, — зазначає Гребенюк. У той же час, підприємства продовжують забирати свої депозити — тільки за травень на суму 3,86 млрд грн. З початку року вони вже вилучили 16,7 млрд грн. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко вважає, що ці кошти зараз виводяться з України через зрослі політичні ризики в країні. У цих умовах банки не можуть нарощувати видачу кредитів. Якщо за підсумками чотирьох місяців загальний кредитний портфель збільшився на 0,1%, то зараз він скоротився на 0,3%, до 790 млрд грн. Втім, гривневі кредити поки ще ростуть, хоч і повільно — в травні на 0,9%. Банки залучають депозити під 17-18%. Якщо до них додати казначейську комісію, маржу і хеджування за термінами, то вийде плюс 8%. Ніхто не готовий брати кредити під 26% річних. За такими ставками видаються споживчі позики на дуже невеликі суми — на поточні витрати або мобільні телефони. Крім того, позичальникам, які викликають найменші сумніви, банки кредитів не дають, а надійних клієнтів небагато, — пояснює складну ситуацію перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер. При цьому вже згаданий Олександр Охрименко не вважає, що банківські установи зараз будуть піднімати ставки по депозитах ще вище, оскільки у більшості банків ще є ліквідність. Влітку ділова активність знижується. Тому я бачу ризики саме в припиненні багатьма банками активного кредитування. Цим вони позбавляють себе регулярного доходу, а, відповідно, закладають основу для майбутніх збитків, — попереджає Охрименко.

Нагадаємо, глава Нацбанку Україні Сергій Арбузов раніше заявив, що гривня буде стабільною і після Євро-2012, і після парламентських виборів. Він додав, що українцям не варто прислухатися до прогнозів різних фахівців і псевдоекспертів, які обіцяють обвал нацвалюти. За словами Арбузова, Євро-2012 позитивно вплине на курс гривні, оскільки вболівальники привезли велику кількість валюти. Крім того, Арбузов повідомляв, що регулятор розробив план дій на випадок негативного розвитку ситуації на фінансовому ринку. Але не роз'яснив, про які саме кроки може йти мова. Як зазначав Арбузов, центральний банк має в своєму розпорядженні інструментами впливу на ринкову ситуацію, які можуть захистити від негативного впливу валютного курсу і зберегти валютні резерви. Однак ще в травні 2012 року народний депутат, член Ради Національного банку України Юрій Полунєєв зазначив, що Національний банк, швидше за все, буде розглядати можливість дуже поступової, плавної девальвації гривні, пояснивши це тим, що змінюються цінові пропорції в країнах — основних торговельних партнерах України.

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд погіршив свій прогноз щодо курсу гривні на 2012 і 2013 роки. У 2012 році, згідно з прогнозом, національна валюта опуститься до 8,41 грн за дол, тоді як раніше прогнозувалися 8,14 грн за долар США.

Прогноз курсу гривні на 2012-2013 рік за матеріалами: newsru

19.06.2012


Обмінний курс гривні залишиться стабільним

Обмінний курс гривні до іноземних валют залишиться стабільним і після майбутніх парламентських виборів. Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко у ефірі телеканалу Інтер. За його словами, заяви екс-спікера Верховної Ради Арсенія Яценюка про те, що вже восени курс буде 9,8 грн/дол, не відповідають дійсності. Також він висловив думку про неспроможність прогнозів західних експертів, які вважають, що восени Україна оголосить дефолт, а девальвація гривні досягне 19-20% - до 9,6 грн/дол.

Не буде ні дефолту і не буде такої девальвації. Я в цьому абсолютно впевнений, тому що сьогодні немає жодних економічних моментів, які могли б до цього призвести. Може комусь і хотілося б, але хаосу, який був у 2008-2009 роках, ми не допустимо. Гривня буде стабільна, хаосу не буде, — сказав С. Тігіпко. За його словами, Національний банк України вже 3 місяці не виходить на валютний ринок для продажу валюти.

Я сьогодні розмовляв з головою НБУ, він тільки купує невеликі суми. У нас близько 32 млрд дол валютних резервів, тому мені здається, що уряд повинен заплатити до кінця року близько 3 млрд дол за зовнішніми боргами — це не такі великі цифри, — резюмував віце-прем'єр.

Раніше Національний банк опублікував аналітичний звіт, відповідно до якого курс національної валюти в середині 2012 року становитиме близько 8,3 грн/дол. Водночас представники НБУ раніше запевнили банкірів, що до парламентських виборів курс збережеться в межах 8 грн/дол.

Прогноз стабільного курсу гривні за матеріалами: minprom.ua

19.05.2012


Гривні загрожує якщо не обвал, то плавна просадка

Експерти погіршують прогнози щодо курсу гривні. Національній валюті загрожує якщо не обвал, то плавна просадка. Найближчим часом уряду і НБУ доведеться провести величезні виплати за зовнішніми боргами, що може привести до тимчасової дестабілізації курсу і відновлення розмов про ймовірний дефолт. Але, аналітики запевняють, що резервів Нацбанку достатньо для підтримки стабільного курсу гривні як мінімум до кінця року.

Група провідних експертів з п'ятнадцяти державних і неурядових організацій, послугами яких користується Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, переглянула свій курсовий прогноз. На їхню думку, курс гривні в середньому в кінці 2012 року складе 8,34 грн/дол. До кінця 2013 року курс може знизитися до 8,69-9 грн/дол. Ще в минулому році прогнози були оптимістичніші - 8,19 грн/дол. Таким чином, аналітики визнали прогноз Міжнародного валютного фонду про істотну девальвацію гривні. Опитані провідним світовим агентством ділової інформації Bloomberg, аналітики також прогнозують зниження курсу гривні до кінця року до 8,40-8,55 грн/дол.

Експерти попереджають: найважчим місяцем для гривні стане червень. На цей час випадає погашення єврооблігацій ($1 млрд) і кредиту російського ВТБ Банку ($2 млрд). Головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Белан вважає, що уряду доведеться домовлятися з російським банком про відстрочення виплати боргу, тоді навантаження на валютний ринок буде менше.

Прогноз зниження курсу гривні за матеріалами: ua-banker

12.04.2012


Зниження прогнозу довгострокового суверенного рейтингу України

Як говориться в прес — релізі, Standard & Poor's побоюється посилення ризиків щодо рефінансування, якщо Києву не вдасться виконати умови надання кредитів МВФ. Крім того, на погіршення прогнозу вплинули неясні перспективи переговорів щодо нової ціни на газ з Росією.

Між тим, МВФ погіршив свій прогноз щодо курсу гривні на 2012 і 2013 роки. У 2012 році, за переглянутим прогнозом, гривня опуститься до 8,41 грн за долар США, тоді як попередній прогноз був на рівні 8,14 грн за долар США. У 2013 році переглянутий прогноз МВФ погіршений до 9,18 грн за долар США проти попередніх 8,44 грн за долар США.

Прогноз курсу гривні за матеріалами: kp.ua

15.03.2012


Гривня впаде, але не відомо коли і наскільки

Очікування українців щодо курсу гривні достатньо песимістичні. Падіння нацвалюти очікують не тільки пересічні громадяни, а й бізнесмени, і провідні фінансові аналітики. Випромінює оптимізм лише глава Нацбанку Сергій Арбузов, запевняючи, що в поточному році курс буде на рівні 8 гривень за долар. Думки експертів про те коли і наскільки впаде гривня дуже різняться. Так, наприклад, Ерік Найман, фінансовий експерт і незалежний радник Fibo Group прогнозує середньорічний курс на рівні 8,5 гривні за долар. Оптимістичний прогноз, на його думку, 8,2 грн. за долар, а песимістичний - 8,8 гривні до кінця 2012 року. У Міжнародному фонді Блейзера очікують падіння курсу до 8,5 гривень за долар. Але це за умови отримання України траншу від МВФ.

При цьому більшість аналітиків вважає, що уряд спробує тримати курс стабільним аж до виборів. Курс будуть максимально тримати. В умовах високих цін на газ це буде єдиним виходом. Якщо хоча б трохи девальвувати гривню, то доведеться ще більше підвищувати вартість послуг ЖКГ, а цього перед виборами не варто робити. А ось чи втримають, не знає ніхто, — упевнений Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру.

Прогноз курсу гривні до кінця 2012 року за матеріалами: Главред

07.02.2012


Євро-2012 допоможе утримати гривню

З початком року знову економісти стали лякати народ прогнозами про обвал гривні і збільшення курсу долара до 10 гривень. Вчора головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Белан спрогнозувала падіння до кінця року гривні до 9,5-10 гривні / долар, якщо Україна не домовиться з МВФ про черговий транш, а з Росією — про зниження ціни на газ. При цьому резерви НБУ скоротяться до 26 мільярдів доларів (зараз близько 34 мільярдів доларів). Але в Нацбанку впевнені: курс утримають на 8 гривень / долар. За словами глави прес-служби НБУ Сергія Шуміхін, це лише думка експерта, на яке він має право, але часто такі прогнози бувають помилковими. Голова Нацбанку Сергій Арбузов обіцяв стабільність гривні, з того часу нічого не змінилося, — сказав нам Шуміхін.

Інші експерти також вважають, що НБУ курс втримає. Я думаю, що за рік ніяких різких коливань не трапиться з трьох причин: у НБУ достатньо золотовалютних резервів, ціна на газ для населення цього року буде не вище, ніж в минулому, незважаючи на російські ціни, перед виборами до Верховної Ради це не вигідно владі (до речі, є прогнози, що ціна російського газу для України зменшиться, навіть якщо не вдасться підписати новий договір — нафта, що впливає на формулу розрахунку, подешевшає. — Авт.), — говорить заступник голови правління банку Фінанси та кредит Ігор Львов. Фінансовий аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що утримання курсу можливо, але недоцільно: Витрати, які несе економіка від стабільного долара, не виправдані. Дешевша, ніж зараз, гривня (Жолудь вважає, що курс повинен бути 8,4 гривні / долар) поліпшить зовнішньоторговельний баланс, тому що імпортні товари стануть дорожчими і попит на них зменшиться. У Нацбанку не вистачить надовго резервів, щоб підтримувати курс, адже треба виплатити в березні близько 4 мільярдів доларів за внутрішніми боргами, восени приблизно стільки ж за зовнішніми, а є ще й підвищені соцвиплати бюджетникам і пенсіонерам. Тому сценарій може бути таким: незважаючи на вибори, влада підвищить на 25-30% вартість газу для населення, щоб отримати транш від МВФ. Ще один плюс для гривні. Їй важливо встояти до літа, а там очікується приплив євровалюти від уболівальників, які приїдуть на Євро -2012. Якщо припустити, що до нас приїде мільйон гостей, кожен з яких залишить в Україні близько 2000 євро, це близько 2 млрд євро інвестицій в нашу економіку. Вони відтягнуть на себе надлишок гривневої маси і допоможуть утримати курс на рівні 8 гривень / долар.

Прогноз курсу гривні за матеріалами: Сегодня

14.01.2012


Сайт dragmet.com.ua є винятково інформаційним і ми не займаємося продажем або купівлею золота та інших дорогоцінних металів.

Київ, Україна © 2008-2016 dragmet.com.ua